polardistans

Senaste inläggen

Av malin sundin - 5 mars 2012 19:43

  Bilder från dagen...          

Av malin sundin - 5 mars 2012 17:30

En del nya förare har anmält sig och en del har hoppat av... Så startlistan är ännu preliminär men några hålltider finns det iaf. Så välkomna hit för att titta på starten i morgon!!




Startlista Tisdag 6/3
Startnummer Namn Starttid

300 Släde 8-12 C
35 Urban Svensson 10:00
36 Daniel Bulens 10:02
37 Jesper Lindeskov Sorensen 10:04
38 Erik Aleksander Greger 10:06
39 Catherine Fontaine-Mathis 10:08
40 Ola Lindgren 10:10
42 Hågen Björgum 10:14
43 Volker Ebertshäuser 10:16
44 Karsten Grönås 10:18
45 Fredrik Neiman 10:20
46 Agneta Nilsson Hörnlund 10:22

160 Släde 6-8 C
47 Levke Ose Erichsen 11:00
48 Krister Mattsson 11:02
49 Patrick Junod 11:04
50 Nick Myhre 11:06
51 Henrik Söeborg 11:08
52 Anders Larsen 11:10
53 Malin Sundin 11:12
54 Tina Langstrup 11:14
55 David Arnold 11:16
56 Manfred Witschel 11:18
57 Pierre-Antoine Hertier 11:20

300 Släde B
58 Kristin Esseth 11:50
59 Odd Lund 11:52
60 Björn Zelander 11:54
61 Per-Esben Jakobsen 11:56
62 Rasmus Helbo 11:48

160 Släde 4-8 B
63 Anders Gram 12:00
64 Lone Ottensen 12:02
65 Francien Kamp 12:04
66 Britt Forsgren 12:06

160 Pulka
67 Jan-Olof Högström 12:16
68 Inge Eklund 12:18
69 Sven Virén 12:20

Av malin sundin - 4 mars 2012 20:59

Så här ser den ut i närbild. Gummiskaft som sitter åt riktigt fint i slidan så att den sitter kvar även om kniven tappas eller om släden välter. Mora2000 är en av de dyrare knivarna som MoraOfSweden säljer men det är det värt...


 


 

Av malin sundin - 4 mars 2012 20:11


 Nu ska denna blogg vara reklamfri men jag nämner inget om vem som byggt släden så då är det OK tycker jag   


Nedan syns en variant på ankarfäste. Det är en ram som ankaret fästs på. Det är mycket smart och ankaret sliter inte på slädsäcken och kommer undan bra. Enda som är negativt är ju att OM man tappar spannet så åker inte ankaret av... Men det är å andra sidan väldigt bra om man välter släden av misstag... Just denna släde är av Toboggamodell och därför är lastplanet lägre och slädsäcken är inte så nära ankaret ändå. Det enda som saknas på just denna variant är att det bara är plats för ett stort ankare. Men det är inte så svårt att klämma dit det lilla ankaret på sidan.


 


Notera även den fastmonterade lyktan på styret. Mycket bra med ett jämnt och stadigt ljus för hundarna. Själv har jag en mindre ljusstark pannlampa på huvudet för min egen syn och framförallt att kunna se på kartan utan att hundarna får springa i mörker! sladden till lampan är förlängningsbar men batteriet kommer ju ändå att ligga ganska kallt så det är bra att ha med extrabatterier eller köra på halvljus. Just denna lampa är extremt ljusstark, lyser mer än en skoter... så halvljus räcker mycket väl.


   


Prylar och reservdelar!

Vissa reservdelar är absolut nödvändigt att ha med sig... Till dem hör necklines! Flera stycken. Det går att laga väldigt mycket saker med lite necklinor och eltejp! Ett år när spåret var väldigt hårt och "slagit" (guppigt) på skoterleden direkt efter Särna så gick de genomgående bultarna som skulle hålla fast lastplanet i stängerna rätt av! (Kass kvalité) vad gör man... Jo drar necklina runt och tejpar upp... Släden (Danler) är/var svårt framtung i sin byggnad och därför klarade den inte så mkt prövningar. men necklinan, den håller   


Nedan syns en stilbild på min släde bakifrån. En drös med necklinor av olika varianter hänger alltid där. En och annan krok blir med också. Just denna släde har även utrustas med stol!    Vilket kan vara ganska skönt när man kör långt. Går ju inte att styra när man sitter där, men går att vila fötterna en del åtminstonde. Är nog inte så många som tänker på hur många timmar som vi långdistansförare faktiskt står när vi tävlar och tränar!



 


På högersidan sitter även min Mora2000 kniv fasttejpad. När det handlar om svensktillverkat (lokalpatriot) så är det okej att ta företags/modellnamn eller hur...?   Det är nämligen få knivar som håller så hög kvalité som Mora2000 modellen. Bladet håller sig vasst lääääänge, men framförallt är det skaftet som är intressant när det kommer till hundkörning och fastmontering på släde. Denna kniv har nämligen en mycket bra passform mellan skaft och slida och ramlar inte loss OM släden skulle välta. Det är en säkerhetsfråga! Plastskaft fungerar inte.






Av malin sundin - 4 mars 2012 09:57

Många av förarna är redan på plats i Särna. För många har årets bästa vecka och höjdpunkt börjat! Idag väntar det veterinärkontroll av hundarna. Det är ett mycket erfaret och omtyckt veterinärteam på årets tävling. Domaren på plats kontrollerar även att alla förare har funktionsduglig och korrekt utrustning med sig.


Polardistans är en trevlig tävling där jag vågar påstå att alla känner sig välkomna. Om inte annat visar antalet återkommare det. I år är det även tolv "rookies", alltså spann som gör sitt allra första Polardistans.


Är du intresserad av tävlingen, draghundsport eller bara att lära känna nytt folk? var med som funktionär! Se hemsidan för mer information.

Av malin sundin - 3 mars 2012 22:45

Här kommer ett tips ur min privata erfarenhetsbank! Har länge tyckt det varit konstigt att inte fler insett nyttan av att använda gaiters/damasker. Året runt!! Jag har mina även under höstvandringen eller jakten. Skyddar byxbenen och så slipper man väta och/eller bär i skorna!


Är det lite varmare väder så kanske man inte vill använda överdragsbyxor utan det blir ex skidbyxor istället. Då kommer automatiskt två problem: Ett, byxan utanför eller innanför skon/stöveln? Två: snö som ramlar ned i skon/stöveln.

Problem ett är ett extra stort problem om man senare skall sätta på sig överdragsbyxor men använda samma byxor som man redan har på sig under. Alltså kommer de blöta byxbenen helt plötsligt innanför skon/stöveln. Det är INTE skönt. Problem två är ett ständigt problem när man ute i snö och inte har överdragsbyxor! för det går helt enkelt inte att undvika att det sprätter upp snö som kan hamna i skorna -gärna då i hälen. Resultatet blir som Ni alla vet: Blöta strumpor!


lösningen på många problem är således Gaiters! de finns i välsorterade friluftsbutiker. Eller sy själv. Det är enkelt. det finns två modeller, en modell som är hel och som dras på nerifrån. De är lite klumpigare och kräver att man tar av sig skon, eller har gaitern på innan man sätter på sig skorna. Sedan finns det modellen nedan. med kardborre fästning på hela sidan så det bara är att slå runt dem runt benet så fyller den sin funktion, snabbt och enkelt.


Se bilderna nedan hur Gaitern ser ut. De kallades förr för Damask. Men på nätbutikerna heter dem gaiter. -Kan vara bra att veta! Kroken längst ner är till för att fästa i skosnöret så att den hålles nere. De passar således perfekt på jaktkängan...



   

Höger är alltså framåt. Notera kroken nere i hörnet. Upptill är det en gummistropp som är enkel att spänna/lossa.



 

   





  




Notera hur fint gaitern sitter över stöveln och skyddar både den men framförallt hur bra den täcker stövelskaftet utan att påverka rörelsefriheten. Denna enkla lösning gör att jag kan vara "lättklädd" rörlig och samtidigt varm och skyddad.

 

Av malin sundin - 2 mars 2012 19:00

skrev om täcken och filtar i ett tidigare inlägg. Täcken finns i en mängd olika varianter men för en aktiv slädhund så finns det få alternativ som är rikitgt bra. Glöm alla täcken som köps i djurbutiken, se istället till de slädhundsbutiker som finns. De säljer täcken med smart design, som är anpassat för draghundar och för att få på/av täcket snabbt och med minimal störning. Med kardborreband både i hals och under buken så får man på täcket utan att trassla med halsbandet och necklinan. Minimal störning på en vilande hund. Jag föredrar dock filtar. Försvarets filtar är tunga men bra!


En annan utrustningsdetalj som vi polarhundsfolk kan "stjäla" från alaskahuskyförarna är handledsvärmare. Handlederna är ganska utsatta i vissa väderlekar och underlagstyper. En handledsvärmare ger lite extra värme till hunden. Dock så kräver dem träning... för det är många hundar som tar av sig dem! De är tillverkade i Neopren och fästs med kardborre. Se bilderna nedan.


ps. jag använder handledvärmare till mig själv också... fast virkade! varma handleder höjer temperaturen och köldhärdigheten med flera grader.



  




  

  



 

Av malin sundin - 1 mars 2012 21:01


I reglerna så står det att all utrustning skall vara funktionell, men just för "första förband" så står det inte riktigt VAD som skall vara med. Jag vet faktiskt inte...    Nedan kommer iallfall lite tips om vad jag tycker skall vara med på turen.



Först en snygg liten praktisk väska!

 

Innehållet... Plåster modell stor (föraren), Canicur (hund), ögondusch (notera dock att den lätt fryser, men väskan är ju med året runt...), sprit/handtvätt, självhäftande bandage, suturtråd, sax samt kompresser.

Vad har Ni läsare i Ert kit? Kommentera gärna!



   

Nedan så har jag lagt till en sak till... Eltejp! Alltid bra att ha    Andra saker som också är bra att ha med är, extra linor, krokar och necklines.


  


Vill man inte använda krokar så finns det numer ett utmärkt alternativ. De kallas eskimåkrokar och det finns ett par varianter på marknaden. Den nedan är hemmagjord så då gör jag ingen reklam för någon    eskimåkroken träs alltså på dragsnöret i selet.


 

Presentation


Välkommen till klassiska draghundstävlingen POLARDISTANS blogg. Här kommer det komma information om tävlingen, långdistans, utrustning, resultat och en del rapporter direkt från spåret. OFFICIELL sida är www.polardistans.com

Twitter

Läs mer här:

www.polardistans.com Officiell sida för tävlingen

www.sphk.se Svenska Polarhundklubben

 

 

 

Fråga mig

4 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards